Fejfájás vagy migrén?

Befagyasztjuk fájdalmát! Teljestest-hidegterápia -110°C-on

Magyar termék nagydíj
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841

Fejfájás vagy migrén?

Milliókat kínoz a migrén, a pokoli fájdalmakkal járó fejfájásroham, amely akár napokig is eltarthat. Többnyire nők szenvednek tőle.

Az amerikai Kansas egyetem neurológiai kutatóközpontjának orvosai - a hír szerint - rájöttek a krónikus, rohamokban jelentkezõ, érzészavarokat is okozó féloldali fejfájás, a migrén valódi okaára. E szerint a valóságban az idegvégzõdéseket érõ elektromos impulzusok miatt alakul ki az erõs fejfájás és nem a vérerek természetellenes tágulata okozza azt.

A különféle fejfájásoknak eltérőek a tünetei: ha ezeket felismeri, könnyebb, célirányosabb a kezelés. A szakértők mintegy 13 félét(!) különböztetnek meg. Az egyiket enyhítõ gyógyszer súlyosbíthatja a másikat. Ezért kell a lehetõ legpontosabban elmondania orvosának tüneteit (a kialakulás helyét, a kiváltó okokat). Íme a három leggyakoribb fejfájástíp 

A Nőies: mindig migrén fájdalom mindig a fej egyik oldalán jelentkezik. Gyakran valamelyik szemgödörbõl indul ki, onnan terjed tovább a halánték és a koponya felsõ részei felé. Éles, lüktetõ fájdalommal jár. Komoly görcsök esetén úgy érzi, feje szétreped, mintha légkalapács dolgozna az agyában. További tünetek: hányinger és emésztési problémák. Idõtartama általában néhány óra, de eltarthat néhány napig is! A fájdalom hullámszerûen érkezik és nagyon lassan szûnik.Háromszor több nõt, mint férfit érint. A visszatérõ rohamok a 40. év tájékán kezdõdnek. A betegek 70-80 százaléka migrénes családból származik. Kerülje a bor, csokoládé fogyasztását, valamint a dohányzást! A fogamzásgátló tabletta szedése is súlyosbító tényezõ. Javasolják citrom, sajtok és olajos magvak fogyasztását.

A Férfias: az arcidegekbõl induló fájdalom mindig az egyik - de mindig ugyanazon - szemüreg körül alakul ki. A szem begyullad, feldagad és könnyezik, az orr eldugul. Rendkívül heves, rövid és szaggató, égõ érzéssel párosuló fájdalommal jár. Idõtartama: elõfordulhat minden nap, óránként akár 4-5-ször is, avagy több héten keresztül naponta félórás rohamokkal. Hirtelen szûnik meg.

Ez a típusú fejfájás fõleg a férfiakat érinti, a 30. év betöltése után. Kerülendõ a dohányzás és az alkohol.

A belsõ feszültségekre visszavezethetõ fejfájás a halánték tájékán alakul ki. Mintha a fejét satuba szorították volna. Kiterjedhet az egész koponyára, majd a nyakra és a vállakra is. Tompa fájdalmat, nyomást érez. Fejét nehéznek vagy éppen ellenkezõleg, könnyeden üresnek érzi. Idõnként szédül. Idõtartama néhány órától néhány napig terjed, de tarthat folyamatosan is, vannak, akik évek óta szenvednek tõle.

Főleg nőket és a hajszolt, depressziós embereket érinti. Kerülje a stresszes helyzeteket és az idegeskedést! Tanulja meg felismerni az elsõ tüneteket (fogcsikorgatás, körömrágás), és kezdjen aktív relaxálásba.

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Terápiás központunk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: