Atópiás ekcéma

Befagyasztjuk fájdalmát! Teljestest-hidegterápia -110°C-on

Magyar termék nagydíj
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841
Értesítést kérek a Hermina Terápiás Központ újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Atópiás ekcéma

Atópiás dermatitisz

Neurodermitisz

Allergiás ekcéma

Dermatitis

Dermatitisz

Lásd még: 

az atópiás ekcéma allergiás hajlamú egyéneknél jelentkező vöröses kiütés. A kiütés eleinte vörös és száraz, többnyire viszket. Máskor a kiütést apró vörös dudorok vagy hólyagocskák sűrű telepei alkotják. A csoportosan elhelyezkedő, folyadékkal teli hólyagok olykor hámlanak vagy nedvedzenek, átlátszó váladék szivárog belőlük. Idővel a bőr megvastagodik, halványabbá és pikkelyessé válik.

Az atópiás ekcémás kiütést kiváltó allergének vagy a levegőn keresztül belélegzéssel kerülnek a szervezetbe, vagy közvetlen érintkezéssel jutnak a bőrre. Az atópiás ekcémában szenvedők immunrendszerének allergiára hajlamos része fokozottan működik, míg a kórokozókkal szembeni védekező rendszere csökkent aktivitást mutat. Emiatt az allergizáló anyagokra könnyebben alakul ki allergiás reakció, mint az egészségeseknél. Ugyanakkor a környezeti baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben kismértékben csökken a védekezés.

A negatív lelki tényezők, a stresszhelyzetek ronthatják a beteg állapotát.

A betegség nem fertőző, de kezelni nehéz és gyakran kiújul.

Az atópiás ekcéma előfordulása

Az ekcéma gyakran fordul elő csecsemőknél és fiatalabb gyermekeknél. Az európai gyermekek kb. 8-10 %-a, a felnőttek 1-2 %-a szenved ebben a betegségben.

A tünetek az esetek több, mint a felében már az első életévben megjelennek, 25-30 %-ban az ötödik életév előtt jelentkeznek. Meglehetősen ritka a későbbi életkorban vagy a felnőttkorban kialakuló formája.

A betegség súlyossága nagyon változatos, akadnak egészen enyhe tünetekkel járó esetek is, és előfordulnak igen súlyosak is.

Az atópiás ekcéma lefolyása is hullámzó: súlyosabb, jelentős tünetekkel járó időszakok és enyhébb panaszokat okozó, esetleg tünetmentes időszakok váltják egymást.

Nyáron a napsütés, a pihenés, a laza ruházat enyhíti a tüneteket, télen viszont a vastag ruházat, túlfűtés és száraz levegő rontja a bőr állapotát.

Kisbabáknál a betegség leggyakrabban a 2-6 hónapos kor között jelentkezik. Többnyire a hajas fejbőrön és az arcon jelennek meg foltok, de előfordulhat a lábon, a kar belső felén, a háton is. Hároméves korra a kiütés elsősorban a lábszáron található, átterjed a könyök- és térdhajlatra, esetleg a nyakhajlatra. A gyakori vakarózás miatt itt a bőr megvastagszik. Némely esetben a szem környéki terület és az ajak is begyulladhat.

Felnőtteknél a kézháton, fejbőrön, ajkakon, szemhéjon, nyakon, izületi hajlatokban és a mellkason jelentkeznek a kiütések.

A gyermekkori ekcéma általában a növekedéssel javul. A második életév végére a gyermekek fele meggyógyul a betegségből, vagy a panaszok jelentősen csökkennek. A továbbra is tünetekkel bíró gyermekek nagy része az iskoláskor elérése után mutat javulást.

Akiknél a panaszok felnőttkorban is fennállnak, azok a betegek általában súlyos, nehezen kezelhető tünetekkel kénytelenek együttélni.

Az atópiás ekcémában szenvedő gyermekek 30 %-ánál asztma, 60 %-ánál szénanátha alakul ki a későbbi életszakaszokban.

Ön is érintett?Egyeztessen időpontot terápiás központunkba!

Aktuális akciók

A teljestest hidegterápia bizonyítottan segít az immunerősítésben, regenerációban, és teljesítménynövelésben, jótékony hatásai...

Aki reumás panaszokkal küzd, annak nem kell hosszan magyarázni, mit jelent egy-egy tünet- és fájdalommentes periódus.

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Terápiás központunk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: