Ekcéma

Befagyasztjuk fájdalmát! Teljestest-hidegterápia -110°C-on

Magyar termék nagydíj
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841
Értesítést kérek a Hermina Terápiás Központ újdonságokról és elfogadom a Látogatói feltételeket

Ekcéma

Lásd még: 

Az orvostudomány mai álláspontja szerint nem vonható éles határ az ekcéma és a dermatitisz, azaz a bőr gyulladásos állapota között. Ezt tovább bonyolítja, hogy a köznyelv még szélesebb betegségcsoportra használja az ekcéma elnevezést. A bőr akut gyulladásos elváltozásait, mely bőrpírrel, kis kiemelkedő göbökkel, gyorsan növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvezéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, viszketéssel járnak, nevezhetjük dermatitisznek, vagy ekcémás dermatitisznek. Ezek hosszabb ideig fennálló, krónikus változatát ekcémának.

A bőrrel érintkező irritáló hatású anyagok által kiváltott dermatitiszt kontakt dermatitisznek nevezzük. Ezek az anyagok, vagy az ép bőrt károsítják, vagy már meglévő krónikus gyulladást lobbantanak fel. Az irritáló hatású anyagokat csoportosíthatjuk erősségük szerint. A gyenge hatásúak esetében több napig tartó ismételt érintkezés szükséges a reakció kiváltásához. Ilyenek a szappanok, detergensek, aceton, de akár a víz is. Erős hatású anyagoknál (pl. savak, lúgok) már 1-2 perces behatási idő is elegendő ahhoz, hogy nagyon súlyos gyulladást és károsodást okozzon a bőrben.

A kontakt dermatitisz allergiás eredetű is lehet. Ennek alapja egy késői típusú allergiás reakció, amelyben a szenzibilizáló, azaz érzékennyé tevő anyag a bőrben lévő immunitásért felelős sejtekben egy emlékezési folyamatot indít el: a gyengébben szenzibilizáló anyagok is érzékenységi reakciót válthatnak ki évek múlva. Mivel a folyamat többfajta sejtek láncreakciójának eredménye, az erősen allergizáló anyagok esetén is 2-3 nap szükséges a gyulladásos bőrreakció kialakulásához. Az allergiás kontakt dermatitisz kiváltó anyagai lehetnek a helyileg alkalmazott gyógyszerek, pl. bizonyos antibiotikumok (penicillin, szulfonamidok), helyi érzéstelenítők (benzocain, lidocain), illetve egyes bőrfertőtlenítők (jód). Sajnos gyakran a ruhagyártás során felhasznált anyagok, kozmetikumok, mosószerek és öblítő szerek is kiválthatnak allergiát.

Bizonyos anyagok fény hatására váltanak ki allergiát. Ennek kialakulásához a vegyi anyag mellett a fény hatása is szükséges. Ilyenkor a tünetek napfényre adott túlzott reakció formájában jelentkeznek. Ennek leggyakoribb kiváltói közé tartoznak a borotválkozás utáni arcszeszek, parfümök, sminkeléshez használt szerek. Bizonyos gyógyszerek (pl. egyes antibiotikumok) szedése is kiválthat fényallergiát, ezt fontos elkülöníteni a kontakt dermatitisztől. Gyakran látjuk, főleg gyermekkorban, hogy bizonyos ételallergiák (laktóz-érzékenység, lisztérzékenység) ekcémaszerű bőrtüneteket váltanak ki.

Ön is érintett?Egyeztessen időpontot terápiás központunkba!
Szép-kártya
elfogadóhely
 
Terápiás központunk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: