Anyagcsere

Befagyasztjuk fájdalmát! Teljestest-hidegterápia -110°C-on

Magyar termék nagydíj
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841

Anyagcsere

A metabolizmus egy komplex biokémiai folyamat, melynek során az étel, amit elfogyasztasz energiává alakul, amelynek segítségével a szervezeted működik. Dióhéjban ez az anyagcsere.

Minden élő organizmus abból a táplálékból nyeri az energiát, amit elfogyaszt. Az emberi szervezet sem működik másképp. Étel nélkül kifogy az üzemanyag és a motor, a szervezet nem működik tovább. Az anyagcsere azonban nem csak a tápanyag energiává alakítását jelenti, hanem magába foglalja az emésztési folyamatot, a tápanyagok felszívódását és eljuttatását a sejtekhez, akárcsak a káros anyagok kiválasztását, mint a mérgek, alkohol stb.

A szervezetben speciális fehérjék ellenőrzik az anyagcsere kémiai reakcióit. Minden kémiai reakciót más-más szervezeti funkciók irányítanak. Az endokrín rendszer több olyan hormont is termel, melyek az anyagcsere folyamat mértékét, tempóját befolyásolják. A pajzsmirigy által termelt Thyroxine hormon kulcsszerepet játszik annak meghatározásában, hogy az anyagcsere kémiai reakciói milyen tempóban mennek végbe a szervezetben.

Az anyagcserének két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik az anabolizmus, vagy építő anyagcsere, mely a folyamat építő és raktározó funkciója. Támogatja az új sejtek növekedését, a szövetek fenntartását, az energia tárolását (zsírraktározás). A másik fajtája a katabolizmus, vagy romboló anyagcsere, mely folyamat során az aktivitáshoz szükséges sejtben tárolt energia megtermelődik.
Az anyagcsere biokémiai folyamata során a szénhidrát, zsír és fehérje kalóriája oxigénnel kerül kapcsolatba, hogy a szervezet funkcióinak biztosítása érdekében energia keletkezzen. A szervezeted által naponta elégetett kalória a szervezeted energiaszükséglete. Még akkor is, amikor pihensz, az alapfunkciókhoz (lélegzés vérkeringés fenntartsa, hormonszint biztosítása, növekedés és a sejtek helyreállítása stb) szükséges energia. Ez az alapanyagcsere szint. Ez a napi kalóriaszükséglet legnagyobb részét teszi ki. A szervezet alap kalóriaszükséglete nagyjából állandó. A testtömeg növekedése pedig azt jelenti, hogy több kalóriát fogyasztasz, mint amennyit a szervezeted eléget.

Ha nagyon lecsökkentjük a bevitt kalória mennyiségét, az egy nagyon rossz megoldás, mert a szervezet le fogja lassítani az anyagcserét, hogy megőrizze az energiát. Aki minden nap edz, többet ehet hízás nélkül, hiszen nagyobb az energiaszükséglete.

Szép-kártya
elfogadóhely
 
Terápiás központunk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: