Jégverembe vetnek!

Befagyasztjuk fájdalmát! Teljestest-hidegterápia -110°C-on

Magyar termék nagydíj
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841
Bejelentkezés telefonon: 061-422-0841

Jégverembe vetnek!

A hidegterápiával vagy más néven a cryo sebészettel mindenki találkozott, akinek akadt némi gondja vírusos szemölccsel, zavaró hegekkel, tűzfoltokkal, benőtt körömmel, anyajeggyel vagy visszérrel. A kezelés során mínusz 196 fokos, cseppfolyós nitrogénnel kezelik az adott bőrfelületet – azaz megfagyasztják –, így a beteg részektől kvázi fájdalom- és vérmentesen szabadulhatunk meg. Ami ennél az eljárásnál is bizarrabb, az a teljes testes cyroterápia, amely természetesen némileg más körülmények között zajlik, és a gyógyító cél mellett mára a szépségipar is felfedezte magának még akkor is, ha a szakemberek szerint a szépülni vágyók igényeit csak rövid távon elégíti ki.

Hidegsokk
Képzeljük el, amint egy szál fürdőruhában állunk egy szoba előtt, amelyben mínusz tíz fok van. Itt kell majd eltöltenünk az elkövetkező harminc másodpercet. A száj- és fülvédő használata kötelező, különben búcsút mondhatnánk az orrunknak, a fülünknek és az ajkainknak. Ugyanígy a kesztyű, a vastag zokni és a cipő is azért kell, hogy megóvja a gyorsan kihűlő végtagjainkat a fagyásveszélytől. Na de nem itt! Az első (mínusz 10 fokos) terem ugyanis csak a kezdet. Fél perc után tovább kell mennünk a következő terembe, ahol a levegő már csak mínusz 60 fokos. Itt az ember megtapasztalja, milyen igazán fázni: egész testében remegni kezd és libabőr borítja még a tüdejét is. További fél perc után pedig irány a harmadik terem, jobban mondva jégverem, ahol mínusz 110 fokot mutat(na) a hőmérő higanyszála. Csak hogy érzékeltessük a dolgot: a régi típusú szobahőmérők mínusz 28 fokig voltak skálázva, az Antarktiszon télen mínusz 40 és 70 fok között ingadozik a hőmérséklet. A harmadik szobában eltöltött két és fél-három perc alatt lassú járkálással kell elütnünk az időt, a bőrünk hőmérséklete eközben plusz 5 fokra csökken. Amikor az idő lejárt – vagy mi úgy gondoljuk -, ugyanazon az úton hagyjuk el a helyiséget, amin jöttünk, de most nem kell időznünk sehol.

Gyógyító mínuszok
A szervezetre ható hidegsokk miatt beindulnak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai, gyorsabban regenerálódik az izomszövet és megnyugszik az idegrendszer. A különböző betegségek kezelése - mint az ekcéma kiterjedt és nehezen kezelhető formái, az ízületi panaszok - mellett a szépülni vágyók is felfedezték maguknak a kezelést, amelyet egyébként a nyolcvanas években, Japánban fejlesztettek ki. Egy pszichiátriai intézet páciensei rendszeresen a hóban sétáltak, amikor is az őket kezelő orvosoknak feltűnt, mennyivel jobb a kedvük és szabadabb a mozgásuk a séta után. Az ok a gyors és agresszív hőingadozás, amely tulajdonképpen a szaunában bennünket ért pozitív irányú hőmérsékletváltozás negatív megfelelője. Ez esetben viszont lényegesen nagyobb dózisban éri sokk a szervezetet, amely a hidegre reagálva gyulladás- és fájdalomcsökkentő anyagokat termel, így például az addig fájdalmas ízületek jó egy órán keresztül fájdalom nélkül tornáztathatók. Versenysportolók pedig a rehabilitáció részeként alkalmazzák a teljestest hidegterápiát, hiszen a felgyorsult izomanyagcsere miatt gyorsabb lesz az izomregeneráció, és nő az izom teljesítőképessége is.

Didergő szépségek
Nem elhanyagolható hatás, hogy a terápia után a testünket kellemes, meleg érzés, másokat euforikus öröm keríti hatalmába. Az endorfinszint a hidegből a normális szobahőmérsékletre kiérve megemelkedik, ezért a kezelésnek antidepresszáns hatása is van. A Nagy Britanniában most slágernek számító terápiát száraz bőr, pattanások, cellulitisz, stresszkezelés, álmatlanság esetén is alkalmazzák – jóllehet a szakemberek szerint a mozgásszervi problémákra inkább hatással van. Az viszont tagadhatatlan, hogy a hűtőkamrából kilépve a bőrben lévő hajszálerekbe pumpálódik a vér, amely így gyönyörű és ragyogó lesz – egy ideig legalábbis.

Megjelent: 
,
2010. november 16.
Szép-kártya
elfogadóhely
 
Terápiás központunk
szerződött egészségügyi szolgáltató partnere
a következő egészségpénztáraknak: